Energisk teaterleder med masser af fremtidsplaner

Hege Tokle, Syddjurs Egnsteater, fylder 50 år på tirsdag 18. september

13. september 2018:

Det var lidt et sammentræf af omstændigheder, som i 1989 førte den dengang 19-årige Hege Tokle, leder af Syddjurs Egnsteater, fra Norge til Danmark. Tirsdag 18. september fylder hun 50 år og fejres med morgenmadsreception i caféen på Kulturhotellet i Rønde.

Hege Tokle, født i Trondheim, var tidligt i sit liv klar over, at hun ville gå teatervejen, men det lykkedes lige akkurat ikke at komme ind på skuespilskolen i Oslo. Hun havde derfor planer om at søge optagelse i Østersund, Sverige, hvor hun havde fået job på hospitalet som sygehjælper, men et tilfældigt møde med nogle blaffere overbeviste hende om, at hun hellere skulle søge optagelse på den skandinaviske teaterskole i København.

Hun kom faktisk ind på skolen i København, fandt et sted at bo – men kom allerede i sommeren 1990, uden at gøre uddannelsen færdig, til at arbejde med Teatret Blå Hest i Højbjerg og Teaterkompagniet i Aarhus.

Alle pengene blev investeret i teater
Teaterkompagniet lukkede, og Hege Tokle videreførte det som Det Lille Teaterkompagni og turnerede i hjemlandet Norge med incest-dramaet ”Fars lille pige”. For den præstation høstede hun en norsk kulturpris og megen rosende omtale for, såvel i Norge som i Danmark.

Disse år blev det til 130 teaterforestillinger om året, og på Vejlby Lokalcenter, hvor hun arbejdede ved siden af teaterarbejdet, støttede ledelse og kolleger op, så hun kunne tage på turné, når der var teaterjobs, og arbejde på lokalcentret, når der var knapt så travlt på scenen.

”Alle pengene gik til at investere i nye forestillinger og i ansatte. Det var et hårdt liv med ansvaret for to små børn oveni,” erindrer Hege Tokle, der hørte om, at man både i Kolding og Syddjurs gik med planer om et egnsteater. Djursland med sine mange historier har altid fascineret Hege Tokle, og det lykkedes hende at få Teaterkompagniet godkendt som egnsteater i Syddjurs fra 1. januar 2009.

”Da egnsteatret åbnede, kom min gamle chef og mine arbejdskolleger fra Vejlby Lokalcenter og lykønskede. Det betød rigtigt meget,” fortæller Hege Tokle, der siden har puklet energisk og utrætteligt på med sit personale for at udvikle teatret - både repertoiremæssigt, hvad angår de fysiske rammer - og i forhold til omverdenen.

Håber at kunne udvikle kultursamarbejdet
Teaterleder Hege Tokle støttes i det daglige af ”verdens bedste administrator”, Elisabeth Hübener, PR-manden Peter Mohlin Kring, og Trine Vinther Sørensen, nyansat teaterunderviser. Hertil kommer i forbindelse med forestillingerne en række skuespillere, scenografer, komponister m.v. som har været tilknyttet skiftende forestillinger gennem flere år.

Foreløbig er egnsteatret sikret frem til 2020, og teatret har, i samarbejde med Syddjurs Kommune, fået sat kulturen på dagsordenen, bl.a. gennem store kulturprojekter som Europæisk Kulturhovedstad Aarhus 2017 og dette års store børneteaterfestival, Aprilfestival.

”Det er mit håb og min ambition, at Syddjurs Egnsteater, sammen med de mange gode kræfter, som arbejdede sammen om Aprilfestival, kan samle kommunen og i fællesskab udvikle og sætte fokus på og synliggøre alle de mangfoldige kulturtilbud, som Syddjurs Kommune har at byde på til glæde for både børn og voksne – fastboende som turister og tilflyttere,” siger Hege Tokle.

Og der er sket meget de senere år.

Knaldgodt samarbejde på kryds og tværs
”Viljen i kulturinstitutionerne til at samarbejde er helt enorm. Biblioteket, Børneklubben Davs Klaus, Kulturskolen, de mange frivillige… der er mange flere. Desuden støtter kommunens kulturnetværksmøder op om at udvikle et knaldgodt samarbejde på kryds og tværs”.

Hege Tokle håber, at det netværk, som Aprilfestival var med til at bygge op, kan udbygges. I øjeblikket samarbejder Syddjurs Egnsteater med skolerne for at få afdækket, hvad der er brug for dér – fx workshops, der kan styrke elevernes kulturelle bevidsthed og kulturelle dannelse.

Sammen med Fregatten Jyllands direktør, Lars H. Olsen, er Syddjurs Egnsteater ved at udvikle nogle teaterskoleforløb, og forestillingen ”Den Blå Bølge” sættes i 2019 op på Fregatten Jylland og på Trondheims søfartsmuseum – på søfartsmuseet, som fylder 100, har man næste år særligt fokus på Prins Carl.

Mere sanselig og lærerig historieformidling
Den snart 50-årige teaterleder sprudler af idéer, som hun lige i første omgang vil holde for sig selv, men hun løfter dog en flig af fortæppet ind til fremtidsmusikken:

”Vi prøver at gøre oplevelsen tredimensionel for eleverne gennem kombinationen af teaterforestilling, formidling og undervisningsmateriale, så eleverne og deres lærere har noget mere materiale at dykke ned i, når de er tilbage på skolen,” fortsætter Hege Tokle.

I denne proces finder Hege Tokle det vigtigt, at skolerne prioriterer, at teaterkontaktlærerne er ildsjæle, som brænder for kulturen og ønsker dialogen. Så får eleverne på skolen bedst muligt udbytte af teatrets tilbud.

”Der ligger så mange gode historier på Djursland - og så mange muligheder for formidling af kulturarven i alle mulige fag, hvor eleverne kan træde ind i historien med dufte, smag, mad og drikke, musik. En helhedsoplevelse. Jeg ønsker at få flere dimensioner på for at udvide teateroplevelsen, og gøre den mere sanselig og lærerig,” slutter Hege Tokle.

FOTOS: Anne Steen