Kom og vær med til fastelavn på Grevegården

Kunstnerfællesskab i Nødager inviterer alle på egnen til fest for at bringe kultur, glæde og gode afgrøder til Nødager og omegn

5. februar 2018: ”Vi håber, at mange her på egnen vil være med til at genskabe magien i en tusindårig tradition for at bringe kultur, glæde og gode afgrøder til Nødager og omegn,” siger Dina Nielsen fra kunstnerfællesskabet Habitat, som har til huse på ”Grevegården” i Nødager.

Sammen med husets to andre kunstnere, Oscar Yran og Sara Grønborg, har hun inviteret de nærmeste lokale med en indbydelse i postkassen, men også andre er velkomne til fastelavnsfesten Flæskelørdag 10. februar.

”Fastelavn er historisk set ædegildet op til de 40 dages faste. Karneval betyder også farvel til kød, og da kristendommen kom til Danmark, overtog fastelavn en vårfest. Det bliver således lidt et miskmask af forskellige forårsritualer, og rundt omkring i Europa er der mange forskellige fortolkninger af, hvad fastelavn er,” fortsætter Oscar Yran.

En udstrakt hånd
De tre kunstnere, der har indbudt en række kunstnerkolleger til at medvirke i arrangementet, vil gerne bruge fastelavn som afsæt for en kulturevent, hvor deltagerne møder udklædte op i godt humør for at deltage i en fælles oplevelse med fokus på glæde for både børn og voksne.

”Vi strækker en hånd ud for at vise, at vi gerne vil være med til at skabe noget lokal-kultur, her hvor vi bor,” siger Dina Nielsen.

I ugen op til festen pukler Grevegårdens tre beboere med at gøre klar. Der skal bl.a. bygges en værkstedsbygning færdig, og 12 venner kommer dagen før festen for at hjælpe med forberedelserne.

Vil genoplive de gamle skikke
Rundt omkring og inde på Grevegården kan festdeltagerne opleve kunst af forskellig art - eksempler på det, som kunstnerfællesskabet og nogle af deres venner laver. Blandt andre kommer billedkunstner Emil Skamstrup, der gennem længere tid har arbejdet med masker.

Ude på gårdspladsen står Oscar Yrans store tårn, som stammer fra hans afgangsudstilling i kunsthallen Brandts i Odense. Tårnet bliver brugt af en Herold-figur, som hen over dagens fest annoncerer de forskellige indslag, som dokumenteres af fotograf Anna Weber.

”Vi har forskellige skikke, vi gerne vil tage op,” forklarer Dina Nielsen. ”Fx vil vi gerne, foruden tøndeslagning, skildre kampen mellem fasten og festen i et lille optrin ude på gårdspladsen, og måske vi kan lave et optog gennem byen”.

Præmier – og så er det gratis
Arrangørerne har sat nogle præmier på spil. Der uddeles præmier til de bedste kostumer i forbindelse med aftensmaden, ligesom der er præmie til kattekongen og kattedronningen.

Hjemmebagere opfordres til at tage fastelavsboller med. Også her er der præmie til den, der har leveret de bedste boller.

Et rock/jazz/hiphop orkester kommer og spiller, og efter koncerten tændes bål og afbrændes symbolske offergaver – i håb om, at foråret med sol og varme snart er på vej til at afløse den sure, kolde og grå tid.

Blandt andet i kraft af et tilskud fra Syddjurs Kommune er det gratis at deltage, og er man til mere end en fastelavnsbolle, er det muligt at købe sig til ekstra mad og drikke til humane priser.

 

Tid og sted:
10. februar fra klokken 14: Grevegården, Sognevejen 11, Nødager, fastelavnsfest.

Link:  Et par små videoer om festen kan ses her: https://www.facebook.com/oscar.yran