Opdateret med ekstra billeder: The Island bliver søsat til sankthans

Stort Aarhus 2017-projekt i Ebeltoft: Flydende skulpturelt mødested for kultur, natur og bevægelse

13. juni 2017:

Værftet bag Fregatten Jylland er i disse dage et af de mest stemningsmættede steder at opholde sig, hvis man interesserer sig for gamle skibe, stolte håndværkstraditioner og holder af at nærstudere træsorternes forskellige farvespil og uregelmæssigheder.

Den flydende kulturplatform The Island indvies til sankthans, så håndværkerne arbejder hårdt og målrettet på at få The Island klar til det store arrangement.

Vi fik lov til at komme indenfor og forstyrre en smule med kameraklik og stille vandren rundt om bygningsværket, der nu vokser stadigt hurtigere frem. The Island bliver en fest af nuancespil mellem træsorter og fantastisk smukke former med kurver og krumninger, diagonale mønstre og...

9. juni 2017:

 

Fregatten Jyllands håndværkere klør på i disse dage for at få den flydende platform for kulturelle oplevelser klar til indvielse sankthans aften i Ebeltoft. Platformen, The Island, er i sin formgivning inspireret af de græske amfiteatre. Den bygges op af tømmer, som i værftshallen samles med nogle af de teknikker, som de gamle skibstømrere brugte.

"Man kan se The Island som skibstømrernes gave til Ebeltoft. Vores håndværkere har i en kreativ proces arbejdet tæt sammen om at genfortolke de gamle teknikker her i byggeriet. Det bliver et kunstnerisk samlingspunkt på vandet," fortæller driftschef Bo Jessen Fogh Laursen, Fregatten Jylland.

Som eksempel bliver siddepladserne rundet af som en såkaldt hajkutter-hæk, og rundt om scenens cirkel bygges platformen op i samme teknik, som kendes fra Fregatten Jyllands midtspant - det tværsnit, man ville kunne opleve, hvis man skar fregatten over på tværs.

Plads til 70 tilskuere
The Island bliver klar til indvielse sankthans aften.

"Vi har gjort meget ud af forarbejdet, så nu begynder arbejdet at gå hurtigt," fortsætter driftschefen. Parterne bag The Island er Europæisk Kulturhovedstad Aarhus 2017, Nationalpark Mols Bjerge, Syddjurs kommune og Fregatten Jylland.

På The Islands tilskuerpladser bliver der plads til cirka 70 personer. Desuden kan man sidde langs scenens cirkel og plaske med fødderne i vand.

Platformen, der gentænker søvejene og Ebeltoft Vig som arena for nyskabende kulturmøder, kan fx bruges til kunst og kultur, sport, leg, debat, formidling, møder m.v. Der er allerede - foruden sankthans aften - flere arrangementer på bedding - alle med afsæt i begreberne kultur, natur og bevægelse.

"Og så er det jo vigtigt, at platformen bliver brugt i byens billede. Den kunne fx være mål for en picnic eller et ideelt sted at sidde og nyde dagens sidste soltimer," foreslår Bo Jessen Fogh Laursen.

24. juni får The Island sin endelige plads ved siden af Fregatten Jylland, i forlængelse af Jernbanegade.

..............................................

Visionen for The Island:

Med The Island genskabes et forum, hvor moderne mennesker kan erhverve sig kulturelle, kunstneriske og sociale erfaringer – også på den del af landkortet, der er dækket af hav.

Projektet, der har ændret sig undervejs i processen, aktiverer og levendegør lokalområdets maritime kulturarv med tilføjelsen af en arkitektonisk og funktionel spændende oplevelses- og kulturramme i ”det blå byrum”.

Havet skal åbnes, og tilgængeligheden til vandet og aktiviteter på vandet skal sikres. The Island skal fungere som krydsfelt for oplevelser og erkendelser og som ramme om nye måder at arbejde med kunst, kultur og kreativitet på.

The Island bliver et kulturelt og kulturhistorisk eksperimentarium, som udnyttes i samarbejde med kulturaktører og kommunens kulturafdeling.

The Island vil være et pilotprojekt for realiseringen af flere ”kulturøer” fremover i andre havne.

Med det aktuelle politiske fokus på havneomdannelse og kommunale planer om at få havn og by til at hænge bedre sammen, vil The Island kunne bidrage som et nytænkt indspark til udviklingen af disse planer.