"Kæmpen som ikke havde hjerte i livet" på turné

Syddjurs Egnsteaters anmelderroste forestilling turnerer på Djursland og på Festival of Wonder - Silkeborg Dukketeaterfestival.

27. oktober 2017:

 

Syddjurs Egnsteater byder igen på sin anmelderroste turnéforestilling "Kæmpen som ikke havde hjerte i livet". Det sker såvel på Djursland som på Festival of Wonder - Silkeborg Dukketeaterfestival.

Denne gang træder teatrets kunstneriske leder Hege Tokle selv ind på scenen over for skuespiller Kenneth Andersson. Og naturligvis over for dukkerne, der sammen med de to skaber en ganske særlig magi.

En kæmpe har gemt sit hjerte på et hemmeligt sted og lagt en forbandelse over landet. Dyr sulter, og mennesker forvandles til sten. Kongesønnen Askefis drager ud for at tage kampen op mod kæmpen, og på sin vej knytter han nye venskaber, som hjælper ham på den farefulde færd.

De når frem til kæmpen, og her forelsker Askefis sig i prinsessen, som kæmpen holder fanget. Sammen forsøger de at hæve forbandelsen. Noget, der kun er muligt, hvis de finder frem til kæmpens hjerte.

Foto: Syddjurs Egnsteater

Et kunstnerisk krydsklip
Sådan er grundfortællingen i Syddjurs Egnsteaters fjerde dukketeatereventyr Kæmpen som ikke havde hjerte i livet frit fortolket og iscenesat efter Asbjørnsen og Moes norske folkeeventyr.

Da forestillingen spillede første gang i foråret 2017, skrev teateranmelder Anne Middelboe Christensen bl.a. følgende på teateravisen.dk:

”En kæmpe er et menneskedyr, der er større end alle andre. Men lige netop kæmpen i Syddjurs Egnsteaters forestilling ’Kæmpen som ikke havde hjerte i livet’ er fuldstændig gigantisk. Hans fødder gungrer i jorden, så klipperne skælver, og hans stemme buldrer, så man bare får lyst til at gemme sig. Alene hans næse er uhyggelig.

Pigerne fra 2. klasse, som jeg oplevede forestillingen sammen med, fløj da også op på skødet af hinanden undervejs, når kæmpen blev for uoverskueligt stor. (…) Eventyret foregår egentlig mellem nogle dukker, men når historien bliver for spændende – og især når prinsen og prinsessen kommer til at se hinanden i øjnene eller røre hinandens hænder – så springer skuespillerne direkte ind i rollerne som de to forelskede unge.

Det er et sjovt greb. Ungerne følger opmærksomt med. Og det giver skuespillerne mulighed for at vise flere nuancer, end hvis de var forblevet i dukkeførerrollerne.”

Dukker ophæver grænserne for det mulige
Netop dét greb er Hege Tokle meget bevidst om og tiltrukket af: Krydsklippet mellem dukker og mennesker, der træder ind og ud ad hinandens roller.

Heri gemmer sig nemlig en stor overraskelseseffekt, mener hun – og hvis der er noget, hun elsker, når hun står på en scene, er det at overraske. Af samme grund sværger hun til Niels Sechers fantasifulde scenografier, som giver fortolkningsmuligheder, der skaber magi.

”Jeg synes, Niels Secher er Danmarks dygtigste scenograf, og det er i høj grad i kraft at hans scenografi, at vi kan tryllebinde og overraske publikum,” forklarer Hege Tokle og tilføjer: ”For slet ikke at tale om dukkerne, som han skaber til forestillingen!”    

Syddjurs Egnsteater er kendt for sine tilbagevendende dukkeforestillinger, som fortolker og iscenesætter Asbjørnsen og Moes norske folkeeventyr. Med sin norske herkomst er det naturligt for Hege Tokle at dele ud af sin norske arv, og hun er vild med at lade dukker være medspillere:  

Teaterleder tilbage på scenen
"Min kærlighed til dukker er stor – bl.a. fordi de kan noget, mennesker ikke kan. Faktisk findes der ingen grænser for, hvad de kan. En dukke kan dø og vågne op igen. En dukke kan flyve. En dukke kan opfylde alle vores drømme. Alle børnenes drømme. Og når lyset falder på deres øjne, virker de fuldstændig levende. På den måde giver de en magisk åbning ind i den eventyrverden, som jeg elsker at trække både børn og voksne ind i.”

Med sin baggrund som skuespiller er der noget både trygt og frisættende for Hege Tokle ved igen at skulle stå på scenen. Nervepirrende, selvfølgelig. Men også hjemligt. Og for enhver teaterleder med skuespillerbaggrund mener hun, det er givende af og til at vende tilbage til menageriet og mærke luften på egen krop.

”Det bringer mig helt klart tættere på skuespillerne, fordi jeg mærker den sfære, de arbejder i. Men når jeg står i kulissen, må jeg indrømme, at jeg også spørger mig selv, hvad jeg egentlig har gang i. Hvorfor jeg nu udsætter mig selv for dette én gang til. Så snart, jeg træder ind på scenen, forstår jeg det. Jeg vågner op til live.”

FAKTA OM FORESTILLINGEN: 
"Kæmpen som ikke havde hjerte i livet" er baseret på det norske folkeeventyr af Asbjørnsen og Moe. Iscenesættelse: Folmer Gry Kristensen. Scenografi: Niels Secher. Musik: Tine Vitkov og Troels Drasbeck. Lys: Maria Pi Houmann. Medvirkende: Hege Tokle og Kenneth Andersson. Varighed: 45 minutter. Aldersgruppe: 4-10 år.

SPILLESTEDER:
28. oktober 2017 kl. 13.00 – KulturHotellet, Rønde
29. oktober 2017 kl. 13.00 – Pavillonen, Grenaa
5. november 2017 kl. 11.00 – Grønnegades Kaserne Kulturcenter (Teatersalen)
6. november 2017 kl. 11.00 – Nakskov Bibliotek 
10. november 2017 kl. 17.00 – Festival of Wonder - Silkeborg Dukketeaterfestival (Medborgerhuset)
11. november 2017 kl. 11.00 – Festival of Wonder - Silkeborg Dukketeaterfestival (Medborgerhuset)
12. november 2017 kl. 13.00 – Ådalshallen, Skørring

BILLETBESTILLING:
Billetter til de respektive forestillinger kan bookes via hhv. syddjursegnsteater.dk, pavillonen.dk, naestvedteater.dk, lollandbib.dk, silkeborgbiletten.dk og syddjursbibliotek.dk.