Sejlende kvindekroppe søsættes i Aalborg

Stort kulturhovedstadsprojekt kommer til Syddjurs 7.-10. oktober

På lørdag har alle chancen for at opleve de tre spektakulære 12 meter lange sejlende beton-skulpturer, Life-boats, blive søsat på havnen i Aalborg.

De tre skulptur-skibe, der er formet som kvindekroppe, er skabt af den norske kunstner Marit Benthe Norheim. Skibene er en del af Europæisk Kulturhovedstad Aarhus 2017, og rejsen denne sommer skal være med til at øge opmærksomheden om kulturhovedstadsåret.

”Life-boats er flagskibe for vores år som Europæisk Kulturhovedstad i 2017. Hele ideen bag den Europæiske Kulturhovedstad er at skabe møder mellem mennesker gennem kultur. Her er Life-boats vores fornemme ambassadører. Med de tre skulpturer trækker Life-boats tråde til det, som er fælles for alle kvinder, og samtidig rummer de en række stærke personlige beretninger om kvindeliv og kvinders levevilkår. Jeg glæder mig meget til at komme ombord i skibene på lørdag, og jeg ser frem til at høre publikums reaktioner på de helt unikke skulpturer,” siger administrerende direktør for Aarhus 2017 Rebecca Matthews.

Oplev betonkvindernes fortællinger
De tre skulpturer repræsenterer tre forskellige stadier i en kvindes liv:
* Mit skib er ladet med længsel (den unge)
* Mit skib er ladet med liv (den gravide)
* Mit skib er ladet med minder (den gamle)

Hver af de tre skulpturer rummer én eller flere særlige fortællinger, som kan opleves igennem musik og udsmykninger i og på skibene. Fra lørdag og fire måneder frem drager de tre fuldt funktionsdygtige skulptur-skibe ud på deres jomfrurejse. Turen går til syv havne i Limfjorden, før rejsen fortsætter langs den jyske østkyst med mål i Aarhus 12. oktober, hvor det fulde program for Aarhus 2017 offentliggøres.

Skibene bliver liggende i hver havn i to-tre dage, hvor publikum kan gå ombord og opleve de fortællinger, som de tre beton-kvinder gemmer på.

Fælles uventede oplevelser
”Skulpturerne kommer sejlende til dig for, at kunsten kan møde mennesker, hvor de ér. Det betyder, at vi kan dele noget uventet i det offentlige rum. Vi har alle de samme biologiske forudsætninger for at være menneske, så derfor bør vi også kommunikere med udgangspunkt i det, der forbinder os,” siger Marit Benthe Norheim, som håber skulpturerne vil vække forundring og nysgerrighed i havnene.

Life-boats døbes og søsættes fra Musikkens Hus i Aalborg lørdag 18. juni klokken 10.00 -12.00.
De tre skibe navngives af Aalborgs borgmester Thomas Kastrup-Larsen, tidligere rektor for Kunstakademiet Else Marie Bukdahl samt administrerende direktør for Europæisk Kulturhovedstad Rebecca Matthews.

Sejlplan (med forbehold for ændringer):

18.-20. juni Søsætning og ophold i Aalborg
22.-28. juni Gjøl
8.-11. juli Løgstør
14.-20. juli Struer
22. juli – 10. august Lemvig og Thyborøn
11.-15. august Thisted
20.-28. august Nykøbing Mors
1.-4. september Skive
14.-18. september Mariager Fjord (Mariager og Hadsund)
20.-28. september Randers
29.-30. september Bønnerup
1.-4. oktober Grenaa
7.-10. oktober Ebeltoft
12. oktober Aarhus

De tre sejlende skulpturer er fuldt funktionelle skibe. De er 12 meter lange og 3 meter høje og stikker 1.10 meter under vandoverfladen. De er støbt i beton og sejler fire sømil i timen.