Flygtninge i Hornslet får lektiehjælp med kvalitet

Kulturbroen i Hornslet hjælper børn, unge og voksne med et andet modersmål end dansk

28. april 2016

En gruppe børn og unge er samlet sammen med nogle frivillige på Rosengården i Hornslet, og jeg har fået lov til at komme med på en kigger. Jeg bliver venligt modtaget af Marianne Nykjær, som er i gang med at hjælpe Rabia med grammatikken.

Marianne viser mig rundt i lektiecaféen, og vi tager en snak med Rabia.

Rabia fortæller, at han får god hjælp i caféen. Han øver sig så meget han kan, for når han går på Lær Dansk i dagtimerne, vil han gerne føle sig sikker.

Her kan jeg tale frit
”Her i caféen kan jeg tale frit”, siger han, ”og det gør ikke så meget, hvis jeg siger forkert. Henne i skolen bliver jeg meget flov, hvis jeg laver fejl.”

Vian sidder ved et bord sammen med nogle andre unge piger og drenge. Vian er i gang med at skrive på en fysikopgave om vedvarende energi. ”Fysik, kemi og matematik er mine bedste fag”, fortæller hun.

”Jeg interesserer mig for videnskab, og jeg får heldigvis god hjælp af Gerhard”. Gerhard er pensioneret gymnasielærer, og han har lige nu travlt med at hjælpe nogen af de andre unge i lokalet.

Hvad får dig til at gå i lektiecafé?

”Jeg går meget op i min skole, og min far og mor støtter mig i at komme her".

Stolte forældre
"De er stolte, når jeg lærer noget nyt. Jeg vil gerne ind på gymnasiet efter sommerferien, og jeg håber på at blive optaget på Egå Gymnasium”.

Vian er glad for at gå i lektiecaféen. Hun mener, at flygtningene har brug for hjælp,” for der er en hetz imod flygtninge i avisen og på nettet”. Vian har også mødt nogle racistiske drenge, siger hun.    

I lokalet ved siden af sidder Hazhar sammen med Elly.

Hazhar læser op fra en bog om tigere. ”Hazhar er ved at blive dygtig til at læse”, siger Elly, og han ved meget om dyr.

Hazhar fortæller, at han er glad for at gå i lektiecaféen.

”Her kan jeg blive færdig med lektierne, og så behøver jeg ikke at bruge tid på det i weekenden. Jeg følges med min storesøster”.

Hazhars bedste fag er idræt og svømning, men han er også god til matematik.

Elly og Hazhar taler også sammen om andre ting end skolefagene. De taler bl.a. om et besøg på Moesgaard, hvor Hazhar lærte at skrive runer. Han synes, at Grauballemanden er meget spændende at se.

Linda er en af de frivillige, der arbejder i lektiecaféen i Hornslet, men Linda har selv gået i lektiecaféen som elev, siden hun kom til Danmark og gik i 3. klasse.

Oplagt for mig at hjælpe
Hvordan er det gået til, at du er gået fra at være en elev, der fik hjælp, og til at det nu er dig, der er frivillig underviser?

 ”Jeg har været vant til at være her, da jeg selv havde brug for hjælp, og jeg fik meget ud af det. Det er oplagt for mig at hjælpe, nu da jeg ikke har et arbejde".

"Jeg blev student fra Rønde Gymnasium i sommeren 2015 på den samfundsfaglige linje. Derefter havde jeg fire måneders vikariat i en vuggestue”.

”Jeg syntes, at der manglede samfundsfaglige og sproglige fag i vores lektiecafé. Det passer mig godt at hjælpe med de ting, og jeg kan rigtig godt lide at være frivillig”.

Linda søger ind på Biomedicin under Odense Universitet efter sommerferien.

Så får du nok ikke tid til at være frivillig mere?

Vil være frivillig igen
”Når jeg flytter til Odense og begynder på biomedicin skal jeg nok lige vænne mig til det, og have opbygget et socialt netværk. Når det er i orden vil jeg prøve at blive frivillig igen. Det kan jo bare være to timer om ugen”. 

Ulla og Sam sidder og arbejder med noget materiale om tropiske vejrforhold. Sam går på HF og er far til fire børn. Sam arbejder på at blive optaget på universitetet. 

Ulla Henneberg er koordinator for de frivillige, og hun er den der laver vagtplanen.

"Almindeligvis er der 12 hjælpere i gang på én aften i caféen”, fortæller hun. ”Vi har et rigtig godt samarbejde med Rosengården. Hvis de skal holde et arrangement i caféen, hvor vi plejer at være, sørger de for at vi kan være i Pavillonen i stedet”.

Jeg forlader stedet, med oplevelsen af den gode stemning og det store engagement fra børn, unge og frivillige.


Niels Bo Nielsen, Civilsamfundskoordinator i Syddjurs Kommune.