Hygge og kulturformidling ved Ebeltoft Kystkultur Festival 2017

Masser af aktiviteter og oplevelser for hele familien på havnen 11.-13. august

7. august 2017:

Der er meget at glæde sig til for hele familien, når Ebeltoft Kystkultur Festival 2017 fredag 11. august om eftermiddagen åbner boderne for publikum. Allerede fra om formiddagen vil der være livlig aktivitet i både  Fiskeri- og Trafikhavnen med at rigge de sidste boder til og at modtage de gæsteskibe, som forventes at anløbe havnene for at deltage i festivalen.

Anders Kristensen fra festivalens styregruppe fortæller om et meget bredt program, der appellerer til hele familien. Ebeltoft Kystkultur Festival arrangeres i samarbejde mellem fem lokale interessenter, med støtte fra bl.a. Nationalpark Mols Bjerge og Syddjurs Kommune.

Festivalen, der løber hen over hele weekenden, starter så småt fredag eftermiddag med stemningsfuld musikalsk underholdning ved Ebeltoft Harmonika-Club, Marineforeningens Slupkor og besøg af "Visens Skib". Arrangørerne stiller en grill til rådighed, som alle kan benytte.

"Funny Boat Show"
Kystkulturfestivalen åbnes officielt af viceborgmester Kirstine Bille lørdag formiddag.

"Et af de indslag, vi forventer os en del af, er "Funny Boat Show", hvor i hvert fald seks hjemmelavede fartøjer nu er tilmeldt. Fartøjerne føres om lørdagen på ladvogne gennem byen til havnen i et samlet optog med det lille gule tog og Ebeltoft Garden forrest," siger Anders Kristensen.

Kort fortalt går selve showet ud på, at fartøjet og dets "skipper" skal klare en rutsjetur ad en rampe fra havnekajen ned i vandet, hvor fartøjet så gerne skulle holde sig flydende længe nok til, at det kan padles hen til en klokke, som "skipper" ringer på for at markere, at sejladsen er gennemført. 

Formidler havnens og fiskeriets historie
Kystkulturfestivalen får besøg af en række smukke gamle træskibe, og bl.a. Dykkerhistorisk Selskab og Søværnets Dykkerkursus viser, hvordan deres udrustning bruges.

I det hele taget gøres der på festivalen meget ud af at formidle havnens og fiskeriets håndværk og historie. Der kommer således både skibsbyggere, en bødker, en historiker og en rebslager. Man kan se hvordan garn skal bindes til ruser, hvordan fisk røges tilpas m.v.

Undervejs arrangeres en redningsaktion i vigen, og søndag formiddag afvikles en fiskeauktion ligesom i gamle dage. Fiskene sælges i små portioner, så familien kan få dejlig frisk fisk med hjem til aftensmaden.

Musikalsk underholdning på havnen
Lørdag aften underholder duoen "Two Play" på kajen, og søndag formiddag tager harmonikaspillerne fra Ebeltoft over.

På havneområdet opstilles forskellige salgsboder, hvor det fx er muligt at købe kød og tilbehør til grillen, vafler, pandekager og andet spiseligt, som kan skylles ned med produkter fra Ebeltoft Gårdbryggeri. Der er en gavebod, og man kan se på gamle skibsmotorer og besøge det maritime stumpemarked.

For børnene er der gennem hele festivalen indrettet et bassin med "klappefisk", fiskedam med levende fisk, krabbefangst og krabbevæddeløb. Man kan også bage snobrød eller få sig en pandekage bagt på bål.

For det tilfælde, at vejrguderne skulle være lovligt gavmilde med vandet ovenfra, har arrangørerne sørget for et stort telt, hvor man kan gå i læ og hygge sig.

Entréen er ganske gratis. Rundt omkring i byen kan man finde det trykte program for festivalen - og på Facebook oplyser arrangørerne også om, hvad der sker 11.-13. august på havnen i Ebeltoft: www.facebook.com/groups/ekf2016/Se også www.ebeltofthavn.dk

Fakta:

Ebeltoft Kystkultur Festival 2017 11.-13. august arrangeres i samarbejde mellem Ebeltoft Træskibs Laug, Ebeltoft fiskerihavns Jollelaug, Parketbåden Skødshoved, Ålekvasen rigmor, Ebeltoft Amatør- og Fritidsfiskerforening og Havhaven Ebeltoft Vig. I Trafikhavnen kommer Søværnets Dykkerskole og Dykkerhistorisk selskab på besøg.
Nedenfor: Billeder fra 2016 og plakaten med illustration af Poul Blak.