2017-budbringer lyser op på Friland

Den første af ti lysinstallationer "THE SAME FOR EVERYONE" skabt af Nathan Coley, som fandt inspiration til titlen netop i den økologiske landsby

30. november 2016:

Den økologiske landsby i Feldballe, Friland, har netop fået opsat den første af i alt ti lysende kunstværker med titlen: "THE SAME FOR EVERYONE". De ti kunstværker, skabt af den skotske kunstner Nathan Coley, danner tilsammen kulturhovedstadsprojektet "Coast to Coast".

Det er ikke tilfældigt, at Friland er det første sted, der opføres et del-kunstværk. Idéen til værkets tekst, titel og tema opstod nemlig på én af Nathan Coleys ture i Midtjylland, hvor han besøgte Friland og så et gammelt skilt med teksten "Ens for alle".

Nathan Coley fortæller, at han ønskede at besøge steder, der identificerer sig som fællesskaber. De ti installationer i værket bliver monteret på stilladser og består af små blinkende krystallys, som man kender fra forlystelsesparker.

Ni installationer mere frem mod 20. december
Titlen "THE SAME FOR EVERYONE" leder opmærksomheden hen på én de allermest skattede danske værdier, nemlig "lighed for alle".

 

Det er Europæisk Kulturhovedstad Aarhus 2017, som med støtte fra Ny Carlsbergfondet præsenterer de ti lysende kunstværker, der frem mod 20. december opsættes og tændes på udvalgte steder i Region Midtjylland.

"THE SAME FOR EVERYONE" har været undervejs de sidste 16 måneder, hvor Nathan Coley har besøgt regionen og udvalgt de helt rigtige steder til ti lysende skilte hver på fem gange fem meter.

Levende dialog og fællesskab
Programdirektør for Aarhus 2017, Juliana Engberg, glæder sig til at folde Nathan Coleys markante værker ud på tværs af regionen: "Tivolilysene leder tankerne hen på teater, cirkus og fejring og skaber dermed en spænding mellem en på én gang lidt lummer og prangende æstetik og de poetiske, dybsindige og stærke udsagn".

Administrerende direktør for Aarhus 2017, Rebecca Matthews, fremhæver det stedsspecifikke og værkernes fortælling om Danmark:

"Nathans vidunderlige værker og deres placering rundt i vores region er symbol på, hvordan vores år kan samle forskellige områder og fællesskaber på tværs og skabe levende dialog og delte oplevelser gennem den mest katalyserende energi af alle, nemlig kreativitet".

Formand for Ny Carlsbergfondet, Karsten Ohrt, håber, mange mennesker vil møde og reflektere over Nathan Coleys originale, funklende værker rundt om i landskabet.

Europæisk Kulturhovedstad Aarhus 2017 er den største kulturbegivenhed i Danmark i årtier, og året byder på aktiviteter og events i Aarhus og 18 andre kommuner i Region Midtjylland.

BIOGRAFI:

Nathan Coley (født 1967 i Glasgow, Skotland) er en samtidskunstner, som i 2007 blev nomineret til den prestigefyldte Turner Prize. Han studerede kunst på Glasgow School of Art mellem 1985 og 1989 og arbejder og bor nu i Glasgow. Hans værker har været udstillet på adskillige prestigefyldte internationale udstillinger og museer, heriblandt: The 19th Biennale of Sydney 2014; The Theatre of the World, Museo Tamayo, Mexico, The 13th Istanbul Biennale 2013; Bergen Kunsthal, Bergen, Norge; Fruitmarket Gallery, Edinburgh; GENERATION, Royal Academy of Art, Edinburgh og Westfälischer Kunstverein, Münster, Tyskland.

LINK:

http://www.aarhus2017.dk/da/program/coast-to-coast/nathan-coley-the-same-for-everyone/