Hollændere på studiebesøg i Syddjurs

Håber at kunne netværke med danske landsbyudviklingsprojekter

21. april 2016

”Friland er en fantastisk sted. Vi har ikke noget tilsvarende hjemme,” fortalte Ger Bosklopper, rådgiver i region nordvest i området Frisland, efter han i selskab med sine kolleger, Nynke van der Hoef og Jurjen van der Weg, besøgte Friland og ”Årets Landsby i Syddjurs”, Feldballe.

De tre medarbejdere fra den hollandske kommune Leeuwarden, der næste år er udnævnt som kulturhovedstad, besøger Danmark som del af projektet ”Gentænk Landsbyen” under Aarhus 2017 som europæisk kulturhovedstad.

Via 2017-sekretariatet blev hollænderne i september 2015 bragt sammen med Favrskov Kommune, der i lighed med Syddjurs, Hedensted og andre kommuner i Region Midtjylland danner netværk og samarbejder på tværs af landsbyer og landdistrikter i regionen, Danmark og Europa.

Isolationen er brudt
Delegationen blev vist rundt på Friland og i Feldballe af Lukas Wassberg, som bor med sin familie på Friland og indstillede Feldballe som ”Årets Landsby” ved ”Syddjurs Award” tidligere på året.

Lukas Wassberg fortalte om de mange eksperimenter med bæredygtigt byggeri og opbyggelse af et alternativt landsbysamfund, der de første år levede ret isoleret fra resten af Feldballe.

Samarbejdet om opbyggelse af bl.a. hallen, friskolen og tiltag som bl.a. en imponerende skaterbane, har dog rettet op på dette, og Feldballe tog da også prisen som ”Årets Landsby 2016”.

Drømmen om det gode liv på landet
De tre fra Leeuwarden var på den ene side imponerede og inspirerede ved at se de mange kreative måder at bygge huse på. Samtidig lyttede de dog også opmærksomt på de mere skyggefulde dele af fortællingen.

For det kan være hårdt for familielivet at være selvbygger. Belastningerne har i flere tilfælde tæret så hårdt på af parforholdet, at drømmen om det gode liv på landet brast. Og nogle af de senest tilflyttede får i flere tilfælde professionelle til helt eller delvist at bygge hus for sig.

Seniorrådgiver i Leeuwarden, Jurjen van der Weg, lagde undervejs i den efterfølgende frokost op til et tættere samarbejde med danske landsbyer, som vil være med til at netværke, så beboerne kan lære af hinanden.

Vil mere end bare snakke
”Da vi kørte hertil, snakkede vi om hvor meget mange af landskaberne ligner dem, vi kender fra Frisland, og Mentaliteten stemmer godt overens, så vi snakker godt sammen”.

”Derfor kunne det også være spændende at gøre noget sammen,” sagde Jurjen van der Weg blandt andet på en formiddag, som også rummede en orientering om det spirende delebilsprojekt, som Jens Peter Mølgaard fra Friland fortalte om, ind mellem beretningerne om kvaliteter og udfordringer ved at vælge Friland som alternativ til et traditionelt parcelhus med carport, have – og prioritetsgæld.

Dette projekt vender vi tilbage til i en anden artikel, ligesom vi fortæller om delegationens videre færd i Syddjurs for at besøge et andet eksempel på, hvordan nogle gentænker landsbyen: LAND.SKAB i Rostved.

Kollektivet LAND.SKAB satser, på en lidt anden måde end Friland, også på alternativ bosættelse i landområder og vil gerne formidle fortællingen om mulighederne for de gode liv på landet.

Favrskov, Hedensted og Syddjurs var gået sammen om at være værter for arrangementet med gæsterne fra Frisland. Fra venstre mod højre Anders Bjerggaard, Favrskov, Maria Work Nygaard, Syddjurs, Ger Bosklopper, Leeuwarden, Mette Byrgiel, Favrskov, Susanne Ernst, Hedensted, Nynke van der Hoef og Jurjen van der Weg, Leeuwarden, Alette Lena Skov-Hansen, Syddjurs, og Lukas Wassberg, Friland.

Besøget er led i projektet ”Gentænk Landsbyen” under Aarhus 2017 europæisk kulturhovedstad.