Ebeltoft får besøg af syv færøske træskibe

Træskibsbesøg markerer 100-året for Færøernes flag, Merkið med stort kulturprogram

22. maj 2018: Syddjurs Kommune får i dagene 6.-9. juni besøg af syv gamle færøske træskibe, som sejler rundt i Danmark for at markere 100-året for Færøernes flag, Merkið. Besøget af den smukke flotille i Ebeltoft indgår i programmet for den regionale kulturfestival, Genopdag.
 
Foreningen Færøske Træsejlskibe sejler ind i Fregathavnen torsdag d. 6. juni om eftermiddagen. Der saluteres med kanon fra bastionen og skibenes besætninger modtages af Fregattens Venner, Ebeltoft Marineforening, Syddjurs Kommune repræsenteret ved blandt andet Riber Hog Anthonsen, formand for Udvalget for plan, udvikling og kultur og alle interesserede.
 
Slupkoret modtager flotillen med sang som optakt til fire spændende dage, hvor alle interesserede kan få et mangfoldigt indblik i færøsk historie og kultur.

Kom og få en snak
Skibenes besætninger har inviteret kommunens skolebørn på besøg ombord på skibene, og indtil videre har seks skoleklasser fra forskellige hjørner af kommunen meldt deres ankomst i løbet af fredag d. 7.  

 

Andre med interesse for Færøerne og de gamle skibe får også mulighed for at komme ombord på skibene og tale med besætningerne i løbet af besøget.

Færøernes flag er en vigtig del af besøget, men hen over de fire dage vil man også kunne få et grundigt indblik i færøsk historie, kultur og samfundsudvikling - med musik, sang, dans, historieformidling, madkultur og kunst.
 
Ved forskellige arrangementer på skibene, på Glasmuseet og pladsen foran, på Fregatten Jylland og på Den Europæiske Filmhøjskole, kan man komme helt tæt på de engagerede gæster, som brænder for at fortælle og underholde. Her blot et par nedslag i det omfattende program, som er skabt i samarbejde mellem den færøske forening, lokale foreninger og kulturinstitutioner og Syddjurs Kommune.
 
Masser af information om Færøerne
Både fredag og lørdag vil man kunne opleve færøsk musik i byen og  på den flydende scene, The Island, i Fregathavnen og se på færøsk billedkunst i "Skibshallen" i fiskerihavens foreningshus på Vestervej.

Fredag eftermiddag er der filmforevisning af Nils Malmros' filmatisering af romanen Barbara, hvor instruktøren selv vil give filmen nogle ord med på vejen. Det foregår på Den Europæiske Filmhøjskole, som byder på kaffe og kage som optakt til filmoplevelsen.
 
Begge dage vil der også være mulighed for at komme ombord på skibene, og kl. 15 kan man få smagsprøver på færøske specialiteter. Lørdag er der foredrag om færøsk kunst på Glasmuseet, og lørdag aften danses der færøsk dans på kajen.
 
Søndag er flotillens afrejsedag, men inden afsejling om eftermiddag vil der fortsat være mulighed for  at besøge skibene og suge indtryk til sig rundt i byen og på havnen efter en gudstjeneste ombord på Fregatten Jylland, som vil foregå på færøsk.
 
Under besøget vil man i boder på pladsen foran Glasmuseet kunne få information om det færøske flag og gennem plancher og brochurer få indblik i næsten alt, der handler om Færøerne, blandt andet stifte bekendtskab med færøske bøger, musik og spændende turistinformation.
 
Find hele programmet for de færøske dage i Ebeltoft på www.oplevsyddjurs.dk og på Facebookeventen Flaggsigling 2019 - Ebeltoft.
På togtets Facebookside, Flaggsigling 2019, kan man følge togtet, som besøger en række danske byer inden finalen i Ebeltoft.