Billeder og video fra Menveds Marked

20. juni: Billedserier og video fra lørdag og søndag på Kong Menveds Marked:

19. juni - markedets sidste dag. Mange flere billeder kommer til her mandag aften:

Entusiastisk historieformidling for hele familien

Italiensk middelaldermusik på middelaldertro instrumenter, legende børn og voksne, duft af mad og bål - og aktørernes imponerende lyst til at formidle middelalderhistorien strømmede den modtagelige i møde søndag formiddag.

"For 21 år siden blev jeg af en kollega trukket med til noget middelalderhalløj med nogle "mærkelige" mennesker, og jeg er blevet hængende lige siden," fortæller den selvlærde smed, "Saxen, fra Odense, mens han smeder en spisenål - forløberen for gaflen.

"Det handler for mig blandt andet om friheden, at være ude i al slags vejr - og så formidle denne meget spændende del af historien," fortsætter "Saxen", mens Stine Graversen i teltet overfor farver garn med Kraprod, som giver garnet en smuk rødbrun farve.

Fortællelystne, farverige personer
Stine fra øen Als passer drengen Ernst for nogle venner, som er ude for at se på Kalø Slotsruin. Ernst har én sok på men får snart én mere. Stine er i gang med at nålebinde den anden. Nålen med det uldne garn er lavet af ben, men Stine er stolt af, at hun har en særlig nål, lavet af træ fra en restaureret middelalderkirke.

Entusiastisk historieformidling for hele familien er et gennemgående tema på Kong Menveds Marked, hvor historieinteresserede fra hele landet mødes for at hygge og snakke, lege og møde os, der måske ikke hørte helt godt nok efter i historietimerne, men fascineres af folkelivet og de fortællelystne, farverige personer.

Per Rossander fra Aarup på Fyn er egentlig anlægsgartner, men også han og hustruen Tina er blevet grebet af middelalderen og tager ofte af sted på markeder med deres autentiske smykker og fortællinger om en svunden tid, der i selskab med parret bliver nærværende og vedkommende.

Så en buk blive parteret
En anden af de mange spændende personer er Lone Slumstrup, som har indrettet sit telt med gobeliner og overbevisende spiller rollen som fin hofmesterinde  - en titel som Valdemar Atterdag indførte.

"Det svarer vel nærmest til at være hofdame i dag," siger Lone, der som hofmesterinde nyder det privilegium, at hun må holde sit eget personale, som hun fortæller med et smil, mens hun sætter sig til at fremstille snore ved hjælpe et nøgle garn og en såkaldt snoregaffel.

Andreas Harving fra Risskov, sammen med børnene Ellen, Laura og Aksel, var blandt de mange, som havde en dejlig dag på Kong Menveds Marked, hvor man også kunne lære at skyde med bue og pil - og se slagteren partere en buk. Det var ikke mindst børnene vildt fascinerede af.

Kong Menveds Marked sluttede i det smukkeste solskin og en afkølende brise, som fik vigen til at "vise tænder" og fortælle historien om, at vejret nu skifter igen, ligesom tiderne.

Her kan du her se flere billeder fra dagene på Kong Menveds Marked - mandag aften mange flere:

http://www.kulturkommune.dk/billeder-fra-menveds-marked

Facebook: https://www.facebook.com/kongmenvedsmarked.dk/

18. juni 2016 (flere billeder lægges ind de kommende dage):

Drabelige ridderslag og masser af hygge

Kong Menveds Marked på Søndre Stegeløkke ved Kalø Slotsruin åbnede lørdag i langt smukkere vejr, end meteorologerne i dagene op til havde forudsagt, og det betød et stort rykind af interesserede gæster, som kunne opleve drabelige ridderslag, uhøjtidelig munterhed og godt, gedigent håndværk i autentiske materialer og forarbejdning.

Hvis man havde været i tvivl, fik man på Kong Menveds Marked syn for sagen: Sværd og lanser, heste og kampberedthed var ikke forbeholdt mænd, selv om nogle tager om "sværdsiden" og "spindesiden" - kvinder var stærke og handlekraftige også i gamle dage!

Det var ret imponerende at se, hvor rolige hestene var, trods den meget virak, og riddere og ryttere udviste både stort mod og dygtighed i kampe såvel som i opvisninger som den til venstre, hvor hesten skal gennem en port af ild.

 

Smukt håndværk
Børn og barnlige sjæle kunne hygge sig med forskellige børnelege, nyde duftene og lydene - samt nyde solens spil i de farverige og skinnende kostumer, som aktørerne tog på for at skabe den rigtige middelalderstemning.

Rundt omkring stod entusiastiske håndværkere klar til at fortælle om smykker, lertøj, madvarer, mjød og andet, som hører sig et marked til.

Flere steder kunne man komme i aktivitet selv, som fx på Naturcenter Karpenhøjs stand, hvor man bl.a. kunne pileflette, og der var andre steder boder med legetøj, som relaterede sig til middelalderen, fx bue og armbrøst i børnestørrelse.

 

Hyggeligt for børnene
Kong Menveds Marked har i år gjort meget ud af at gøre det hyggeligt for børnene at være på marked, og der var da også på markedets første dag mange børnefamilier, som hyggede sig i græsset og nød roen, der ind imellem blev brudt af middelaldermusikanter, som på historiske instrumenter spillede musik fra en svunden tid.

Nogle af slagene mellem ridderne gik ret voldsomt til - fx som på billederne her, hvor der gik en del lanser til...

Overalt på pladsen var der bål lavet på rigtigt brænde, og siden klokken fire natten til lørdag havde kokken puslet om svine- og oksekødet, som blev grillet over åben ild.

Og så kunne man som gæst nyde de mange skønne ting, som dygtige håndværkere med sans for at holde liv i gamle traditioner havde fremstillet.

Søndag 19. juni fortsætter Kong Menveds Marked på Sdr. Steløkke ved Kalø Slotsruin - med endnu flere ridderslag, spektakulære optrin med og uden heste, hyggelig underholdning, gøgl og børneaktiviteter.

17. juni 2016:

De små udfordringer og store glæder

Pladsen på Søndre Stegeløkke ved Kalø Slotsruin, der lørdag og søndag danner ramme om Kong Menveds Marked, summer af liv, og der begynder så småt at tegne sig et rids af en middelalder-markedsplads.

Plader, lægter, teltdug, brandslukkere og bænke slæbes rundt og placeres, hvor tingene hører hjemme, mens svalerne flyver om ørerne på arrangørerne.

I et hjørne står et par heste og hygger sig, mens en børnefamilie nyder de mange indtryk, og primus motor i foretagendet, Peter Jørgensen, bander lidt, mens han bakser med den lejede kaffemaskine.

"De har kun givet mig én kaffekolbe med. Den rækker næppe til 130 mand," siger Peter, der ellers tager det hele meget roligt og stykke for stykke får opbygget pladsen, sammen med aktørerne.

Lørdag og søndag er de klar til at glæde børn og voksne med markedsgøgl, musik, ridderslag, ponyridning, lidt godt til ganen - og meget mere.

Du kan se flere billeder her fra Kong Menveds Marked 2016, hvor der lægges billeder på både lørdag og søndag:

http://kongmenvedsmarked.dk/side/billeder-fra-markedspladsen

http://www.kulturkommune.dk/billeder-fra-menveds-marked

Du kan se programmet her:

http://kongmenvedsmarked.dk/side/program-2016

Torsdag 16. juni 2016:

Slid, vabler og råhygge

Søndre Stegeløkke ved Kalø Slotsruin summer torsdag aften af aktivitet. Flere aktører er ved at slå telt op, og arrangøren, Peter Jørgensen, sidder med kammeraten Martin Leth Bomholt og hygger sig efter en dag med hårdt slid.

Og det hårde arbejde med teltdug og reb har sat sig sine spor på ikke mindst Martins hænder. Han sidder nu ved en dolk og prikker hul på vablerne, mens han og Peter fortæller om, hvordan de glæder sig til at modtage publikum lørdag og søndag.

"Man kan sige meget om os, men vi har det sgu sjovt," smiler Peter lunt. Han og Martin er sikre på, at middelaldermarkedet nok skal få mange af huse.

Historisk håndarbejde

"Kong Menveds Marked er et af de markeder, som mange vil med til, og nu er markedet ved at være slået fast i folks bevidsthed, siger Martin, der kom allerede onsdag.

Arrangørerne har fået fat i mange spændende mennesker, som vil underholde og formidle historien så autentisk som muligt. Således er Lone Slumstrup, som får hjælp til teltopstillingen af Ole Bornefeldt, ved at indrette sit telt med gobeliner og himmelseng.

"Jeg er her for at formidle middelalderens håndarbejde sammen med min datter. Hun er nålebinder, jeg laver bl.a. fingerstrik, fortæller Lone Slumstrup.

Noget for alle sanserAlle aktører søger i deres virke at optræde så autentisk som muligt - de rigtige materialer til dragter, telte m.v. Også maden tilstræbes at have en vis autencitet.

Martin fortæller således, at man faktisk i middelalderen og vikingetiden lavede pølser - noget som nogle har undret sig over.

Aktørerne glæder sig meget til at byde gæsterne velkommen lørdag og søndag. Og gæsterne kan godt begynde at glæde sig. Der bliver noget for både øjne, ører, næse og gane på Kong Menveds Marked.

Onsdag 15. juni 2016:

Første mand på Søndre Stegeløkke

Martin Leth Bomholt fra gruppen Niels Ebbesen var onsdag eftermiddag første mand på Søndre Stegeløkke ved Kalø Slotsruin.

"Som det første laver jeg mig en seng," fortæller Martin, mens han fører reb gennem en række forborede huller, så sengebunden kan blive stram og god at sove på.

På lørdag og søndag åbner pladsen for publikum.