Glæd jer til Aprilfestival i Syddjurs

Masser af gratis teater på verdens største turnerende festival for små og store

2. februar 2018:

”Der er store oplevelser i vente for børn og unge i Syddjurs Kommune, når Aprilfestival 15.-22. april løber over scenerne i Ebeltoft og Rønde og rundt på skoler, institutioner, forsamlingshuse og alle mulige andre steder,” siger Riber Anthonsen, formand for udvalget for Plan, Udvikling og Kultur.

Han glæder sig til Aprilfestival, som er verdens største turnerende teaterfestival for professionelt børne- og ungdomsteater. Her optræder mere end 100 teatre med over 150 forestillinger. I løbet af teaterugen får alle børn i Syddjurs tilbudt gratis teaterforestillinger, og i festivalens sidste weekend besøges spillestederne af mere end 20.000 børn og voksne.

Syddjurs bliver under Aprilfestival besøgt af 1000 teaterfolk, teaterformidlere og internationale gæster. Festivalen arrangeres i samarbejde mellem Syddjurs Kommune og Teatercentrum i København, der har 47 års erfaring med at afvikle Aprilfestival.

Gratis teater for alle børn - i eget lokalområde
Henrik Køhler, festivalleder fra Teatercentrum, fortæller, at kommunens og Teatercentrums medarbejdere har arbejdet med at planlægge årets festival siden juni i fjor, hvor det første arbejdsgruppemøde blev afviklet over en weekend på Fuglsøcentret.

Siden er der blevet arbejdet i forskellige teams, der tager sig af alskens opgaver i forbindelse med festivalen: Udskrive plakatkonkurrence, finde og opmåle spillesteder, hverve frivillige hjælpere, udarbejde reklamemateriale og logistik… - kort sagt få alle mulige praktiske detaljer på plads, så publikum, børnene og deres forældre, samt teaterfolk og opkøbere, får den bedst mulige oplevelse.

Målet med Aprilfestival er bl.a. at give flere børn og deres familier mulighed for at se gratis teater i eget lokalområde og skabe opmærksomhed om den professionelle scenekunst for børn og unge i alle egne af landet.

Internationale gæster på besøg
”Dette sker ved, at alle børn og unge får lejlighed til at se mindst én forestilling i deres skole eller institution. Desuden får familierne mulighed for at se en masse teater. De kan bestille billetter på nettet til en perlerække af gratis teaterforestillinger og hente billetterne i festivalens billetudlevering i det ikoniske gamle rådhus i Ebeltoft,” fortæller Nanna Graugård Jessen, Syddjurs Kommunes projektkoordinator.

Foruden de mange teaterforestillinger byder Aprilfestival på en konference for fagfolk og kulturpolitiske personer, besøg af internationale gæster og forskellige faglige og sociale aktiviteter, bl.a. står Syddjurs Egnsteater for at sammensætte et stort festivalshow for alle interesserede i kommunen.

Afvikling af Aprilfestival er en stor investering, og der er allerede nu travlt i kommunens lille kulturafdeling og i arbejdsgruppen (billedet).

Investering med afsmittende virkning
”Jeg er overbevist om, at Aprilfestival er en god investering,” siger Riber Anthonsen, formand for udvalget for Plan, Udvikling og Kultur. Han er glad for det øgede nationale og internationale fokus på Syddjurs, som Aprilfestival skaber. Desuden har Aprilfestival, i kraft af de mange besøgende fra ind- og udland, afsmittende effekt på omsætningen på hoteller, restauranter m.v. i Syddjurs Kommune.

”Hertil kommer den mere langsigtede effekt af, at alle børn og unge, samt deres forældre, er blevet mere opmærksomme på de glæder og oplevelser, som ligger og venter på den, som går i teatret for at opleve professionel scenekunst,” fortsætter udvalgsformanden.

Riber Anthonsen håber også, at festivalens frivillige hjælpere får smag for i fremtiden at medvirke til at løfte Syddjurs Kommune som et kulturelt kraftcenter, hvor scenekunst og kultur prioriteres højt.

Fakta om Aprilfestival:
Aprilfestivalen er verdens største turnerende teaterfestival med forestillinger for børn og unge.
Teaterfestivalen afvikles i år i samarbejde mellem Syddjurs Kommune og Teatercentrum.
Teatercentrum er en selvejende institution under Kulturministeriet og arbejder for at sikre børn og unge oplevelser med professionel scenekunst for børn og unge.
Over 100 professionelle teatre optræder på festivalen med 150 forskellige forestillinger.
Der uddeles i løbet af festivalen 25.000 gratis billetter.
Festivalen rykker ind på alle skoler og i alle dagsinstitutioner og har som målsætning, at alle børn i kommunen oplever teater mindst én gang i løbet af ugen 15.-22. april 2018.
Festivalen afholdes hvert år i en ny dansk kommune.
Første Aprilfestival blev holdt i 1971.
Links:
https://www.facebook.com/aprilfestival.dk/
http://www.aprilfestival.dk/